19 Mart 2014 Çarşamba

     Emekçinin hası; sokak çalışanları



     İstanbul’un en hareketli semtlerinden Taksim, sokak kültürünü başarıyla yaşatmaya devam ediyor. Taksim’de vakit geçiren insanlar bir zaman sonra sokak kültürünü benimsiyor ve buradaki hayata uyum sağlıyor. Kendilerini sokakta da rahat hissetmeye başlayan vatandaşlar, sokakta eğlenmeye, dinlenmeye, geçimlerini sokaktan sağlamaya başlıyor.

     Sokakta müzik var


İstiklal Caddesinde sokak çalgıcıları
   İstiklal Caddesini mesken tutan sokak müzisyenleri taksim sokak kültürünün olmazsa olmazlarından biri. Eline –ne kadar icra edebildiği önemli değil- enstrümanını alan kendini rahat hissettiği bir köşede müziğini yapıyor. Kimi zaman eğlence amaçlı olan bu durum bazı insanların ailelerini geçindirmesine katkıda bulunuyor. Enstrüman kaplarını, şapkalarını önlerine koyan sokak müzisyenleri caddede yürüyenlerin bıraktıkları paralarla bu eğlenceye farklı bir boyut kazandırmış oluyor.
İstiklal Caddesinde sokak çalgıcısı
     Dört çocuk babası bir sokak müzisyeni, çocuklarını bu işten kazandığı gelirle okutuyor ve ailesine bu şekilde bakabiliyor. Taksim’de dolaşan öğrencilerin, çalışanların, turistlerin ilgi gösterdiği ve artık İstiklal Caddesinin simgesi haline gelmiş bu insanlar, geçimlerini sokaktan sağlıyorlar. 
Bazen de arkadaşlarıyla eğlenmeye çıkan müzisyenlerin, hayatlarına renk katmak adına enstrüman çalış bağıra çağıra şarkılar söylemeleri caddeyi daha renkli hale getiriyor. İstiklal Caddesinin kalabalığından ve hareketliliğinden faydalanan sokak müzisyenleri, vatandaşın her ne olursa olsun müziğe ve sanata duyduğu saygıdan hayli memnun. 


İstiklal Caddesinde sokak çalgıcıları, hem çalıp hem eğleniyorlar

     Gece geç saatlerde alkolü fazla kaçıran insanların tacizleri dışında bu işte çok büyük zorluk yaşamadıklarını belirten bu insanlar durumu şöyle özetliyor; “Bizim ikinci yuvamız taksim sokakları, burada kendimizi rahat hissederek çalışıyoruz ve aynı zamanda eğleniyoruz. Başlangıçta zor görünse de alıştıkça bırakılamayan bir iş sokak müzisyenliği. Patron derdi yok, müşteri derdi  yok. Dinlemek istemeyen dinlemiyor, bazı insanlar da oturup bizimle beraber şarkılar söylüyor. İstiklal Caddesinin ve Taksim sokaklarının elverişli ortamlarıyla bu kültürü yaşamak bizleri de çok fazla mutlu ediyor. Ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz ama sokak müzisyenliğini bırakmamız çok zor.”

     Küçük tezgahlar, büyük hayatlar


İstiklal Caddesinde midye ve kestane satıcısı
    Taksim sokaklarının olmazsa olmazlarından biri de sokak satıcıları. Gece vakitleri Taksim’de eğlenmeye çıkan insanların birçoğu midye dolma yemeden geceyi bitirmezler. Neredeyse her sokak başına tezgah kuran midyeciler sokak satıcılarından asla bir şey yemem diyen insanları da kandırıyor. Midye dolma tezgahlarının başına toplanan cadde insanı bu lezzetin ve keyfin başka hiçbir şeyde olmadığını söylüyorlar. Fiyatıyla, lezzetiyle ve samimi atmosferiyle midye kültürü İstiklal Caddesinde önemli bir yer kaplıyor. 


İstiklal Caddesinde kestane satıcısı
   Sokaktaki rahatlıktan faydalanan bir diğer tezgah ise kestane tezgahları. Taksim sokaklarını mis gibi köz kokusuna bulayan bu tezgahlar, Beyoğlu sokaklarını bir başka havaya bürüyor. Geçimini bu işten sağlayan sokak satıcıları, İstiklal Caddesindeki kalabalığın işlerine çok fazla katkıda bulunduğunu dile getiriyor. Sokakta eğlenme kültürünün Taksim sokaklarında yaygın olmasının günlük hasılatlarına ve ayakta durmalarına katkıda bulunduğunu söylüyorlar. Gecesiyle gündüzüyle dişini tırnağına takarak ve hava şartlarına aldırış etmeden çalışıyorlar. 

İstiklal Caddesinde Milli Piyango satıcısı

     Milli piyango bileti satıcıları, simitçiler istiklal caddesinin mihenk taşlarından. Sokaktan kazandıklarıyla hayatlarını idame ettiren bu insanlar için Beyoğlu bambaşka bir dünya, bir çıkış yolu...


İstiklal Caddesinde gitar çalıp, türkü söyleyen Fatma Teyze
    Gitar çalıp şarkı söyleyen Fatma Teyze, "İstiklal caddesi olmazsa biz de olmazdık. İnsanlar bizi seviyor ve bize yardımcı oluyor" diyerek sokaktaki hayatından memnuniyetini dile getirdi.

       Haber: Pervin PAK
       Fotoğraflar: Pervin PAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder