29 Mayıs 2014 Perşembe

Taksim'li turistler

    Yaz kapıya dayandı ve İstanbul'da turistler kendilerini göstermeye başladılar. Türkiyede yabancı turistlerin çoğunlukla geldiği ilkbahar ve yaz mevsimlerinde Beyoğlu'nun turistik yerleri de dolup taşıyor. Ekonomiye önemli katkısı bulunan yabancı turistlerin sadece yazlık mekanlarda değil İstanbul gibi şehirlerde de bazı birimler sayesinde de gelir kaynağı olarak görülüyorlar.

Yabancı turistlerin yaz aylarında öncelikli tercihi Antalya, Muğla, İzmir gibi tatil mekanlarının dışında İstanbul'un turistik mekanları da yer alıyor. İstanbul'da Taksim meydanından Galata'ya kadar uzanan yol boyunca birçok mekanda nüfusun çoğunluğunu Yabancı misafirlerin oluşturduğu gözlerden kaçmıyor. İstanbul'da yaşayan Türklerin birçoğu henüz bu turistik mekanları gezmemişken, yurt dışından gelen misafirler ikinciye, üçüncüye geliyorlar ve ilk günkü gibi heyecanla inceliyorlar. Bugün Çiçek pasajında, Balık pazarında, Taksim'in kiliselerinde (özellikle konumu sebebiyle sant antonio kilisesi), Galata kulesinde, Galata mevlevihanesinde, Aynalıkavak kasrında birçok yabancı turist dikkat çekiyor.
İstanbul'da yaşayan insanların çoğu buralara ya hiç gelmemiş ya da en fazla yoldan geçerken rastlamış oluyorlar. Bu ilgisizlikten mi yoksa imkanlarla alakalı mı sorusunun cevabı her ikisi de olsa gerek. Çünkü bu tarz yerlerde vakit geçirebilecek, buraları dolaşabilecek vakit sıkıntısı ya da maddi anlamda sıkıntı yaşayan insanlar olduğu gibi, Taksim'deki turistik mekanları merak etmeyen ve oldukça ilgisiz yaşayan insanlar da yok değil.

 "Kendi ülkemizde yabancı dilimizi geliştiriyoruz."


    Peki, bu kadar zengin ve görülmeye değer yerlerin ülke insanı tarafından merak edilmemesi doğru bir şey mi? Elde olanın bu konularda değeri bilinmiyor mu? Vatandaş bu konulardan oldukça dertli. Yabancı ülkelerde insanların kazançlarının bizim ülkemizde turistik gezi yapmayı karşıladığını ve Türkiye'deki insanların ayda bir kere böyle bir plan yapmayı bile mümkün kılmayan işlerde çalıştıklarını söylüyorlar. İş yerlerindeki mesai saatlerinden ve tatil günlerinden şikayet eden vatandaşlar, geçinme sıkıntısı düşünürken böyle konulara sıra gelmediğini dile getiriyorlar.
İstanbul'da artık her yerde turist çoğunluğu yaşanırken türk kültürünü türklerden daha fazla hissedebiliyor olmaları, türk vatandaşların canını sıkıyor. "Biz bu dünyaya çalışmaya gelmişiz diyen bir vatandaş, "Kendi ülkemizde yabancı dilimizi geliştiriyoruz. O kadar fazlalar." diyerek olaya bir ironiyle yaklaşıyor. Beyoğlu'nda yaşayan herkes etraftaki bütün tabelaların, menülerin yabancı dille yazılışının da turistlerin çoğunluk olmaya başladığının göstergelerinden biri durumundadır. Türkiye için ciddi bir ekonomik kaynak olan turistler, özellikle Galata mevlevihanesine ve Çiçek Pasajına uğramadan Taksim'den çıkmıyor. Taksim'i taksim yapan bu değerlerle birlikte uzun soluklu isim reklamı da yapılmış oluyor. Türkiye'de arap turistlerin çoğunlukta olduğu gözlerden kaçmıyor.


    Alışveriş yapmaktan keyif alan ve bu duruma sahip olan Araplar, mağaza işletmecileri tarafından dört gözle karşılanırken eğlence sektöründe aynı ilgiyi göremiyorlar.

Haber: Pervin Pak
Fotoğraflar: Pervin pak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder